World Food Center

24/01/2013

 

Vandaag verscheen een interessant persbericht. Nederland krijgt wellicht binnenkort een World Food Center. Iconische architectuur in de vorm van een ei zou wel eens in Ede kunnen verschijnen. Het is nog niet zeker, haalbaarheidsonderzoeken zullen het toekomstig bestaansrecht nog moeten gaan aantonen.

Het idee spreekt aan. Als het allemaal doorgaat verrijst er in Ede over een paar jaar de ontmoetingsplek voor kennisinstellingen, bedrijfsleven, overheden en consumenten rondom het thema voeding, gezondheid en duurzaamheid. Kennisvergaring en belevenis zullen centraal komen te staan.

 

Foto website World Food Center

Eigenlijk wel raar dat we een dergelijke plek nog niet eerder in Nederland hebben gecreëerd. De sectoren Agro & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen zijn aangewezen als topsectoren. Internationaal worden we alom om onze kennis en kunde op het gebied van land- en tuinbouw gerespecteerd. Het toebereiden en nuttigen van voedsel voegt steeds meer belevingswaarde aan ons leven toe. Tijdschriften als Delicious en Lekker zijn al jaren geliefde Sint- en Kerst cadeautjes en we zijn met z’n allen meesterkoks in het toebereiden van uitheems eten geworden. Feitelijk zijn we zelfs bijna verleerd hoe de Hollandse pieper en gehaktbal moet worden bereid en we schrikken soms van ons eigen laconieke gedrag omtrent het omgaan met voedsel. Vorige week nog werden we wakker geschud met berichtgeving  dat de helft van ons voedsel in de afvalemmer zou verdwijnen, niet alleen de consument, maar ook restaurants, cateraars en supermarkten (houdbaarheidsdatum) zouden hieraan debet zijn.

Ooit hadden we het Evoluon in Eindhoven (techniek en toekomst), inmiddels hebben we Naturalis in Leiden en Nemo in Amsterdam (natuur en techniek). In een land waar zoveel kennis is omtrent de land en tuinbouwsector, waar de burger zich meer en meer bewust is van het belang van kwalitatief goed voedsel, waar de slowfood beweging aanslaat en waar we experimenten met stadslandbouw in het voormalig CBS gebouw in Heerlen niet schuwen moet toch ook ruimte en markt zijn voor een onderzoeks en belevings centrum op het gebied van Food?

Deel dit artikel:

Citydna. tags