De site Thuisafgehaald brengt de buurt dichter bij elkaar

29/01/2013

 

Gisteravond stond het VPRO programma Tegenlicht in het teken van ‘Gaten in de markt’ en werd er o.a. aandacht besteed aan ‘Thuisafgehaald‘. In eerste instantie begonnen als een straatinitiatief in Utrecht West, waarbij tegen een geringe betaling voor buurtgenoten werd gekookt, is Thuisafgehaald maart 2012 on line gegaan en is het initiatief inmiddels, dank zij een grote groep enthousiaste gebruikers over het hele land uitgerold.

Als individu hebben we ons vertrouwen de afgelopen decennia meer en meer in handen van grote organisaties en instituties gelegd. Dat vertrouwen is beschaamd en we zijn nu op zoek naar een nieuwe weg. Dat vergt ook enig zelfonderzoek. We zullen ook wrang moeten constateren dat we zijn ‘gereset’, onze identiteit is immers gevormd door marktdenken. We zijn geneigd eerder merknamen te vertrouwen dan de eigen ‘goede smaak’.  Wie kent niet dat gevoel van onzekerheid bij het kopen van bijvoorbeeld een zak koekjes of een potje jam op een braderie? We vragen ons af of het product wel hygiënisch is klaargemaakt en we twijfelen of de aankoop wel verstandig is. We vertrouwen dus niet meer op onze eigen zintuigelijke waarneming. Terwijl we eigenlijk nog wel weten dat zelfgemaakte producten veel beter smaken dan fabrieksmatig bewerkt eten, kopen we toch producten in de supermarkt en nemen we op de koop toe dat iets veel te zoet, te zout of te waterig smaakt en dat het product stijf staat van de toevoegingen die mocht je het zelf in eigen keuken bereiden, nimmer en nooit op de lijst van ingrediënten zouden hebben gestaan. Kortom hier is sprake van een rare kronkel.

 

 

Dat een beweging als Thuisafgehaald wortel schiet geeft aan hoe we met zijn allen aan het omdenken zijn. De topografische kaart op de site van Thuisafgehaald laat flink wat hits zien. Alle hoeken van het land zijn inmiddels bedekt. Met een ruimte keuze in de Randstad en een redelijke bedekkingsgraad in de middelgrote steden en de perifere regio’s. Als je wat dieper in het kaartmateriaal duikt zijn de cijfers op de hoofdkaart op het eerste gezicht was misleidend. De genoemde aantallen betreffen een totaalsom van zowel geregistreerde kokers als geregistreerde afnemers van maaltijden, maar een keer thuis in de onderliggende icoontjes zijn de thuiskoks snel gevonden.

Thuisafgehaald heeft Belgie inmiddels ook veroverd. Opvallend zijn de hoge aantallen die met name in de regio Antwerpen worden gehaald, veel en veel hoger dan aantallen die momenteel in Amsterdam en Utrecht worden genoteerd. Dat roept vragen op. Heeft dat met de eetcultuur van België te maken? Of heeft de mate waarin dergelijke projecten wortel schieten ook te maken met de sociaal economische context van een regio?

Thuisafgehaald is heel open over haar aantallen gebruikers. Terwijl ik deze blog schrijf staat de teller op 4188 koks en 27336 afhalers van maaltijden. Kijk niet raar op dat deze aantallen binnen onafzienbare tijd zullen zijn verdubbeld.

Deel dit artikel:

Citydna. tags