Poets het Anton Piek gehalte van Hanzesteden niet teveel op

18/01/2013

 

Soms kan toeristische informatie veel te gelikt zijn. Een paar dagen geleden heb ik de app Hanzesteden gedownload, gewoon uit nieuwsgierigheid. Welke informatie zou worden aangeboden? Het keuzemenu beloofde info over Hasselt, Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg. Een stroomopwaartse benadering dus. Ik zou het rijtje in ieder geval omgedraaid hebben aangeboden. Veel evenwichtiger, het doet immers recht aan het verloop van de natuur.

Mijn enthousiasme was snel geluwd na een aantal minuten spelen met de app. Nadat ik enige steden had aangeklikt zag ik door de hoeveelheid plaatjes van oude historische koopmanspanden, religieuze gebouwen en witte straatfaçades niet meer het eigene van elke stad. Het Anton Piek gehalte werd wel heel erg hoog. Het kwam er kort gezegd op neer dat elk foto feitelijk ook in een andere Hanzestad had kunnen worden geschoten.

 

Rafelige randjes geven inkijk in huidige dynamiek, horeca in het voormalig koelhuis

Natuurlijk zijn de Hanzesteden juweeltjes. Verder is het ook waar de gemiddelde burger van Nederland en de gemiddelde buitenlandse toerist niet weet dat er naast Amsterdam, Leiden, Delft en Utrecht nog meer historisch schoon in Nederland valt te bewonderen en in het bijzonder langs de IJssel. Maar teveel van hetzelfde is juist heel erg saai. Waarom toch zo’n gefixeerde blik enkel en alleen op het verleden?

Als ik een stad bezoek ga ik op zoek naar het eigene, wil ik een verbinding hebben met verleden en heden. De app Hanzesteden zoomt alleen maar in op wat is geweest en keurig is opgepoetst en doet helaas geen recht aan de identiteit van Hanzesteden anno nu en geeft ook geen enkele inkijk in de rafelige maar vaak zo intrigerende randjes waar verleden en heden samenkomen.

 

De IJssel en oude IJsselbrug. 

Dan zou ik kijkend naar de iets grotere Hanzesteden (en in stroomafwaartse volgorde deze keer!) in woord en beeld over Zutphen willen vernemen dat het een antroposofische en spirituele stad is, waar mensen van heinde en ver naar toestromen om hun kinderen binnen dat gedachtengoed te laten onderwijzen, woongroepen oprichten en energiewandelingen organiseren. Over Deventer dat het een rode stad is, trots op Go Ahead Eagles, met een gevarieerd en rijk industrieel verleden, maar ook een stad met veel rauwe randjes en waar het huidige Havenkwartier en de totstandkoming en inrichting daarvan op dit moment als schoolvoorbeeld dient voor stedelijk ontwikkeling en beheer. Tenslotte zou ik over Zwolle willen meekrijgen dat het een witte boorden stad is, stad van bestuurders en geliefde vestigingsplaats van de dienstensector, zeer religieus maar verlicht door het gedachtengoed van Thomas a Kempis waardoor de stad beschikt over een soort stedelijk noaberschap dat bijna dorps aandoet en dat terwijl Zwolle gerekend wordt tot de grotere steden van Nederland.

 

Optreden Havenkwartier, klassiek instrumenten begeleiden streetdance act. 

En als dan de route niet alleen langs de hoogte punten van het Hanzeverleden zou gaan, maar ook zou inzoomen op de plekjes waar het schuurt en waardoor daar juist iets nieuws en eigens kan ontstaan, dan zou zou een veel aantrekkelijker en onderscheidend beeld per stad worden gecreëerd en veel meer recht worden gedaan aan de hedendaagse identiteit van de afzonderlijke Hanzesteden.

Deel dit artikel:

Citydna. tags