CityDNA is de naam die bij mij past. Altijd ben ik met de identiteit van een stad, of van een regio, bezig. In mijn werk als (beleids-)adviseur en onderzoeker en in de ontdekkingen die ik doe als ik reis.

Die identiteit is nooit statisch, maar beweegt mee met de veranderingen die een stad of regio doormaakt. Veranderingen die het gevolg zijn van externe invloeden of bewuste keuzes. Het kan gaan om sociaal economische omstandigheden, duurzaamheid, culturele, religieuze en politieke inkleuring, bouwstijlen, stedenbouwkundige opzet, regionale ligging en onderlinge netwerken. Maar net zo belangrijk is het diepere verhaal dat de huidige bewoners met elkaar en met het verleden van hun stad of regio verbindt.

Maar: niet iedereen heeft toegang tot dezelfde informatie. En mensen nemen zaken vaak waar vanuit een deelbelang. Dan is het zaak om een zo volledig en eerlijk mogelijk beeld te bieden.

Citydna-stedelijk-gebied

Sonja scholten CItydna

CityDNA-Rijn-ruhr

Ik ben sociaal geograaf en ontdek, onderzoek, orden, duid en doe aanbevelingen omtrent de identiteit en ontwikkeling van stad en regio. CityDNA dus.

Ik doe dit als adviseur voor bedrijven, organisaties en
overheden. En als gids naar onvermoede plekken waar beslissers voorbeelden en inspiratie kunnen halen en meenemen naar huis. Ik heb daarbij een bijzondere focus op het Rhein-Ruhrgebied. Op een steenworp afstand van onze Oostgrens ligt dit ‘andere dichtbij’: een fascinerend weefsel van steden waar je op alle mogelijke (beleids-) terreinen onverwachte ontdekkingen kunt doen. Iedere keer weer. En het verbaast mij dat zoveel Nederlanders met de rug naar dit gebied staan.

CItydna // Opdrachten en projecten

Stedelijke ontwikkeling

Ontwikkelingen in steden volgen elkaar in een razendsnel tempo op. Ik werk als projectleider of beleidsadviseur aan de vitale en inclusieve stad. Daarbij staat voor mij de identiteit van de stad staat voorop en stakeholders spelen een belangrijke rol. Want aan de stad van de toekomst bouw je samen.

Regionale ontwikkeling

Regionale ontwikkeling en identiteit van een gebied gaan hand in hand. Binnen een globaliserende wereld is er steeds meer behoefte om de eigen regionale identiteit meer zichtbaar te maken. Hierbij betrek ik zowel de materiële als de immaterieel assets van het gebied. Want, het DNA en het diepere verhaal zijn net zo belangrijk als de economische en ruimtelijke kenmerken.

Rijn-Ruhrgebied

Iedereen kan zich altijd veel voorstellen bij het grootstedelijke gevoel van Berlijn. Maar het fascinerende weefsel van steden in het Rijn-Ruhr gebied heeft zoveel potentie en dat allemaal op steenworp afstand van onze grens. Ik organiseer studiereizen op maat en neem als gids beslissers mee naar onvermoede plekken waar ze inspiratie kunnen halen en meenemen naar huis.

Duurzame & Creatieve stad

Een toekomstbestendige stad is duurzaam, creatief, innovatief en inclusief. In mijn werk zorg ik er voor dat ik deze vier essentiële pijlers onder de aandacht breng bij stakeholders.

  • Opdrachtgevers o.a. Stichting Kreatieve Industrie Zwolle, Marktverkenning China op het gebied van broedplaatsen en innovatie, samenwerking met Syntens op het gebied van innovatie en techniek, samenwerking inzake creativiteit en innovatie met Hogeschool Windesheim en ArtEZ hoge school voor de Kunsten.
  • Op dit moment verken ik good practices op het gebied van vergroening van binnensteden.