Verplaatsbare stoelen intensiveren het gebruik van parken

15/10/2012

 

We zijn de laatste decennia steeds meer geneigd ons bezit grondig achter slot en grendel te plaatsen en als we ons eigendom toch in de openbare ruimte willen achterlaten, we het met voorkeur aan een ketting vastleggen. Iedereen kent de grootstedelijke beelden waar fietsen aan het straatmeubilair worden geketend. En neem de horeca, die in de ochtend haar terrassen opbouwt en tegen middernacht het meubilair weer naar binnen sleept of tegen de gevel opstapelt en vervolgens aan de ketting legt. Hele vertrouwde Nederlandse  beelden.

 

 

Parken zijn de groene longen van een stad en doorgaans een aangename verblijfsruimte. Toch worden parken als openbare verblijfsruimte lang niet altijd voldoende benut. Om er te wandelen, dat wel. Maar om te zitten? Nog los van het feit dat het gras grote delen van het jaar te vochtig is en daardoor niet uitnodigt om neer te vleien, is ook niet iedereen voldoende geëquipeerd om op de grond plaats te nemen, denk met name aan ouderen en mindervaliden. Daarnaast valt het op dat het zorgvuldige in een ontwerp geplande en geplaatste zitmeubilair – meestal bankjes – niet echt voldoen aan de exacte vraag. Afhankelijk van de tijd van de dag en het seizoen staan ze teveel in de schaduw of juist in de zon. Of bieden ze teveel of juist te weinig privacy.

Waarom dan geen verplaatsbare stoelen? Je kan je eigen plek bepalen en de stoel daar plaatsen waar je je goed voelt. Echter, angst voor diefstal en beschadiging heeft er voor gezorgd dat het weinige meubilair in parken steeds meer verankerd is in de grond en hufterproof wordt uitgevoerd. Losse stoelen lijken niet in dit beeld te passen.

Verplaatsbare stoelen zijn veel minder statisch en zullen, mits in relatief grote aantallen aanwezig, leiden tot een levendig beeld en aangename beleving van gedeelde ruimte en daardoor zeker bijdragen aan een toegenomen gebruik van parken, zowel verspreid over de dag als over de seizoenen. En dat is toch wat we willen?

Een artikel in Atlantic Cities van vorige week gaat in op het Battery Park in New York. Daar willen ze ook met losse stoelen gaan werken. Voor diefstal is men niet bang. Er wordt wel een chip in de stoel geplaatst, als preventief afschrikmiddel voor potentiële dieven maar bovenal om stoelen die te ver weg in het park zijn verplaatst, gemakkelijk terug te kunnen vinden. In datzelfde New York is ook het Bryant Park een goed voorbeeld van een openbaar gebied met verplaatsbare stoelen. De ervaringen daar zijn positief en het diefstal percentage verwaarloosbaar.

Dichter bij huis is het Jardin de Luxenbourg in Parijs. Daar staan grote aantallen losse stoelen. Bijna iedereen die er is geweest zal zich de ongedwongen sfeer herinneren. In Nederland is nog weinig ervaring opgedaan met verplaatsbare stoelen in parken. Toch zouden we dat wel moeten doen. Het is toch zonde dat onze parken gedurende de echt warme dagen wel intensief worden gebruikt en voor het overige meer kunnen worden geclassificeerd als doorgangsplaatsen in plaats van als verblijfplaatsen.

Deel dit artikel:

Citydna. tags