Open Kantorendag Amsterdam, het grote omdenken is begonnen

13/09/2012

 

De borden staan sinds kort weer langs de weg. Binnenkort is het wederom de NVM Open Huizen dag. Duizenden (wanhopige) eigenaren openen dan hun huizen voor een leger aan potentiële kopers, die graag komen kijken, maar feitelijk net zo wanhopig zijn als al die gastheren.

Ook de bezoekers gaan pas handelen zodra hun eigen huis is verkocht. Of de gasten zijn alleen maar nieuwsgierig; kunnen ze eindelijk een kijkje nemen in dat mooie huis op de hoek. Het geschetste beeld is bekend. Tot zover niets nieuws onder de horizon. Maar een Open Kantoren Dag. Hadden we dat al eerder gehad? Nee nog niet. Dit is nieuw!

 

 

De gemeente Amsterdam is het dit jaar dan eindelijk gelukt. Op 6 oktober organiseert de gemeente in samenwerking met 15 kantooreigenaren een Open Dag. En het zijn geen kleine kantoortjes die de deuren open gaan zetten voor het publiek, maar van die grote spiegelende kantoorpanden. De eigenaren staan open voor transitie. Ze gaan discussies met het publiek aan over herbestemming van het pand. Het belooft een kunstzinnige, gezellige en diepzinnige dag te worden.

 

 

Point West aan de Delftlandselaan organiseert o.a een koffieproeverij, de Arena Towers in Amsterdam Zuid-Oost een ronde tafelgesprek met als thema ‘Kantoor of kas?’, de Bright Offices laten de bezoeker van een muziekoptreden genieten, het kantoorpand aan de Herengracht 50 organiseert een pop-up gallery, Het Nieuwe Kantoor (HNK) organiseert een Oud Hollandse Spelletjesmiddag en het voormalig GAK gebouw bespreekt de do’s and do’nts van het klusbedrijf.  En daarnaast heeft elk pand uiteraard rondleidingen en presentaties.

Om het allemaal mogelijk te maken is een bloktijden schema gemaakt zodat de panden per kluster zijn te bezoeken. En hoe de afstanden te overbruggen? Daar is ook aan gedacht. De bezoeker mag zich op eigen gelegenheid verplaatsen maar kan ook gebruik maken van de door de organisatoren ingezette Opstappers. Tot zo ver klinkt alles goed en gesmeerd.

Welke doelgroepen komen op deze dag af? Hebben ze ook een rammelende zak geld bij zich en een sterk plan? Of is er veel bevlogenheid en bovenal nieuwsgierigheid? De eigenaren hebben aangegeven open te staan voor suggesties en mee te willen denken in de plannen die worden voorgelegd.  Ik ben heel benieuwd wat dit initiatief gaat opleveren. Kunnen er verrassende deals worden gemaakt? Durven de eigenaren en de potentiële nieuwe huurders ook stap B te zetten?  Zijn deze panden over een paar jaar klusbedrijf, woning, kas, hotel of nog steeds leegstaand kantoor?

Deel dit artikel:

Citydna. tags