Festival Opening Hanzelijn

03/12/2012

De komende dagen bewijst Zwolle opnieuw dat ze met recht festival stad kan worden genoemd. Vorig jaar al bleek al uit de Altas van Nederlandse Gemeenten, thema Cultuur, dat Zwolle zeer hoog scoort als het om festivals gaat. Ik heb de Atlas van vorig jaar zo snel niet bij de hand, maar ik meende me te herinneren dat Zwolle op de tweede plaats is geëindigd. Een dergelijke score doet menig stad in Oost en West-Nederland verbleken.

Zwolle, Grote Markt

De op handen zijnde opening van de Hanzelijn is aanleiding geweest voor een groot aantal kunst- en cultuurmakers in Zwolle om de koppen bij elkaar te steken. En voilà. Binnen de kortste keren stond er een programma in de steigers, waar u tegen kan worden gezegd. Dit vermogen tot gezamenlijke organisatie is zo typerend voor Zwolle. Laten we nou eerlijk wezen. Welke andere stad zou in een vergelijkbare situatie uitpakken zoals Zwolle dat nu doet? Zaterdag 8 december is de binnenstad van Zwolle van vroeg tot laat decor van een fiks aantal muziek-, dans-, kunst en theateroptredens. In totaal negentig stuks! Stelt u zich dat eens voor en dat allemaal omdat er 50 kilometer extra spoorlijn is aangelegd. Menig andere stad zou zich er van af hebben gemaakt met een passend feestje geregisseerd door de plaatselijke overheid.

Natuurlijk is er ook een officieel tintje aan het gebeuren en wel op de zesde december. Dan komt hare majesteit de Koningin de Hanzelijn officieel openen. Vervolgens begint op 8 december het feest gewoon opnieuw. Om tenslotte het feest op 12 december nog eens dunnetjes over te doen, maar dan met een zakelijk tintje en is de Nieuwe Hanze een feit.

 De engel van Zwolle, theater Xplosief

Twee jaar geleden verscheen er een engel in Zwolle. Groen, doorzichtig, van glas en gelaagd. De engel is sindsdien verguisd en bejubeld.  Zwolle zou Zwolle niet zijn als deze engel niet het decor zou gaan vormen voor het klapstuk van de avond van 8 december, de buitenvoorstelling ‘De Engel’,  Met heden en verleden als rode draad, met een knipoog naar het rijke Hanze verleden en naar de Sint Luciensnacht van 12 december 1416, een zeer zwarte pagina in de geschiedenis van Zwolle. Hoe dan ook, de Engel van Zwolle zal na december 2012 definitief tot het levende verleden van Zwolle behoren.

Voor het geval u het zich afvraagt, ik heb de engel van meet af aan in mijn hart gesloten. De eerste kennismaking was op een zeer zonnige dag, kort na de officiële opening en ik was direct verkocht!

Deel dit artikel:

Citydna. tags