Crowdfunding neemt enorm in populariteit toe. Wie een beetje oplet ziet via het eigen social media netwerk diverse projecten voorbijkomen. Met de afnemende mogelijkheid subsidies of kredieten te krijgen en mede door het het gemakt dat internet biedt, is crowdfunding hot. Zo zag ik gisteren een oproep van ‘De Hangende Stad‘ van Dansstorm Oost voorbijkomen. De titel alleen al triggert enorm.
Het aantal digitale platforms dat vraag en aanbod bij elkaar brengt is snel groeiende en de afgelopen jaren verdubbelde het aantal in Nederland bijna jaarlijks. Nu zal deze groei niet ongebreideld doorgaan, vraag en aanbod zullen zich naar verwachting op een aantal sites gaan concentreren. Wat wel zal groeien is het aantal initiatieven dat via crowdfunding van financiering kan worden voorzien.
Momentopname www.voordekunst.nl 16 december 2012
In Nederland alleen al is volgens Douw&Koren, crowdfunding consultancy in 2011 2,5 miljoen euro opgehaald (cijfers voor 2012 zijn nog niet bekend). De verwachting is dat dit bedrag de komende jaren sterk zal stijgen. Niet alleen door de bekendheid van het mechanisme, maar ook door het gebruikersgemak dat een aantal platforms bieden. Aanbieders krijgen digitaal bereik en exposure en de financiële afwikkeling verloopt via het platform.
Alhoewel het in eerste instantie met name de creatieve sector is geweest die de weg heeft gevonden naar crowdfunding, volgen ook steeds meer ondernemers. In Nederland zijn inmiddels meer dan 50 platforms actief, waarvan een 8-tal zich specifiek op ondernemingen richten.
Funding voor ‘De Hangende Stad’ wordt verzameld via het platform voordekunst. De site is behoorlijk populair onder aanbieders en financierders. Via dit platform is reeds 1.5 miljoen euro gedoneerd aan diverse projecten. De voorstelling ‘De Hangende Stad’ zal volgend jaar op een aantal festivals in Oost Nederland worden opgevoerd en dat roept bij mij een vraag op die ik helaas nog niet beantwoord weet te vinden via voordekunst: Welke initiatieven komen nog meer uit Oost Nederland? Na wat gezoek en geklik kan ik nog een initiatief uit Oost Nederland vinden, maar misschien staan er wel veel meer op.
Dansstorm Oost, De Hangende Stad, foto site ww.voordekunst.nl
Donateurs/financierders zijn wellicht in het bijzonder geïnteresseerd in projecten die in de eigen omgeving plaatsvinden. Helaas bundelt de site initiatieven nog niet naar locatie. Een gemiste kans? Wellicht wel. De nieuwe mecenas is immers aan het opstaan, liefhebbers van kunst en cultuur die professionals uit de eigen regio willen ondersteunen, niet alleen omdat hun hart op de goede plaats zit of omdat ze iets mooi vinden, maar ook uit eigen belang, ze willen immers blijven genieten van een aangenaam kunst/cultuurklimaat in de eigen leefomgeving.
En de Hangende Stad? Wat een mooi intrigerend verhaal. Bij het schrijven van dit blog is reeds 60% van het benodigde totaalbedrag gedoneerd. Hopenlijk weten initatiefnemers en liefhebbers van kunst en cultuur in Oost Nederland de weg goed te vinden naar sites als voordekunst. Nu steeds meer subsidies dreigen weg te vallen of reeds zijn vervallen zullen nieuwe vormen van draagvlak en financiering belangrijk worden om een hoogwaardig aanbod in de creatieve sector in stand te houden. Als het dan ook nog mogelijk wordt om met een druk op de knop lokale en regionale initiatieven inzichtelijk te krijgen kan de nieuwe mecenas naar hartelust gaan kiezen.