Dauwpop voegt een mooi element toe aan de regionale identiteit van Oost Nederland

11/05/2013

 

Dauwtrappen op Hemelvaart is al een eeuwenoude traditie en leeft nog steeds sterk in het Oosten van Nederland. Vroeg opstaan en voor dag en dauw ter voet de velden in, zo ging het ooit. De fiets deed zijn introductie en het dauwtrappen werd al snel vervangen door er met de fiets op uit te trekken, met voorkeur met een tas vol etenswaren. Weer of geen weer, dauwtrappen was voor iedereen een geoorloofd uitje om vroeg en ver van huis te gaan om de wereld te verkennen. Ik weet er alles van, getogen in Twente, behoorde het dauwtrappen tot een jaarlijks vast terugkerend ritueel in mijn agenda.

 

Broken Brass

Dat vroege valt tegenwoordig wel mee en de tas met etenswaren wordt minder rijkelijk gevuld. Niet omdat het crisis is maar de dauwtrappende mens heeft zich ook aangepast aan veranderende tijden. Het gaat om ervaren en beleven. Fietsen om daarna uit te puffen op een mooi terras of in dit geval een mooi festival, is een zeer aangenaam tijdverdrijf.

 

Dance Kuil

In Hellendoorn is rondom de gewoonte van dauwtrappen een heel speciaal event gegroeid. Het popfestival Dauwpop. Ooit een slordige 20 jaar geleden begonnen als kleinschalig lokaal event dat met name dauwtrappers uit de zeer directe omgeving trok, is het popfestival inmiddels uitgegroeid tot een bekend popfestival met duizenden bezoekers per editie en een nationale en internationale programmering. Maar de link met Hemelvaart en daarmee het dauwtrappen blijft, een deel van de bezoekers komt nog steeds op de fiets.

Dauwpop heeft mooie namen in de programmering en het festival straalt tegelijkertijd iets intiems uit. Dat wordt met name opgeroepen door de situering van prachtige maar bovenal knusse podia in de bossen, de vriendelijkheid van alle vrijwilligers zowel op de parkeerterreinen rondom het festival als op het festivalterrein zelf en de relaxte houding van de bezoekers. Festival en bezoekers zijn daarmee een ode aan de gemoedelijkheid in het oosten des lands.

 

Rondom het hoofdpodium

Ik ben geen poprecensent, het recenseren van de muziek laat ik beter aan anderen over. Ik schrijf dit daags na het festival en op overuit.nl kwam ik reeds een verslag tegen en er zullen vast nog vele positieve recensies volgen. Ik heb in ieder geval erg genoten van de gehele context en kom de volgende keer weer graag voorbij. Chapeau voor de organisatie van dit pareltje in Oost Nederland.

Deel dit artikel:

Citydna. tags