Moet Enschede zich niet veel meer op Münster richten?

04/02/2013

Een paar dagen geleden was ik in Münster. Hemelsbreed is de stad niet ver van Enschede verwijderd, maar met de auto is het nog steeds een crime om Münster te bereiken. Ziehier het effect van grenzen op een regio.

In Nederland is het amper bekend dat Münster een van de grootste universiteiten van het land herbergt. De stad heeft ook net als Enschede een kunstacademie, waardoor een prima tegenwicht wordt geboden aan de enigszins tuttige uitstraling van de binnenstad. Daarnaast is Münster door de ADFC, de Duitste Fietsbond uitgeroepen tot stad met het beste fietsklimaat, een mededeling die menig Nederlander de ogen zal doen glimmen. De stedelijke verschijningsvorm van beide steden is een geheel andere, maar de aanwezigheid van en de spin off van de universiteit en de kunstacademie geven veel raakpunten. In het bijzonder kan in deze de nanotechnologie worden genoemd.

 

Historische binnenstad Münster

Dat Enschede en Hengelo nu eindelijk eens die stedenband moeten verstevigen is klip en klaar. In steeds meer scenario studies en voorspellingen voor de komende decennia wordt ons voorgeschoteld dat Oost Nederland van Nederlands economische bordje gaat afvallen. Er is dus werk aan de winkel. Hemelsbreed ligt Münster dichter bij Enschede dan Apeldoorn of Zwolle, laat staan de Randstad. Tel daarbij het gemeenschappelijke stedelijk DNA op dat beide steden in een aantal domeinen delen en het ligt zo voor de hand dat Enschede en Münster elkaar veel beter gaan verkennen.

Havenkwartier Münster

Think global, act local. Vanuit die gedachte ligt het ook in de rede dat beide steden en de omliggende regio naar elkaar toe gaan groeien. Het zal wellicht wel Enschede moeten zijn die daarbij de eerste handreiking doet. Münster is een vitale woon, woon en universiteitsstad met in haar achtertuin het Ruhrgebied. De noodzaak om grensoverschrijdende allianties aan te gaan is daardoor minder aanwezig en zal door een prikkel van buiten moeten worden gevoed.

 

 

Deel dit artikel:

Citydna. tags