Het kan in Almere, Floriade 2022

24/09/2012

 

Vandaag maakte de Nederlandse Tuinbouwraad bekend dat Almere de Floriade 2022 mag organiseren. Daarmee hadden Amsterdam, de regio Boskoop en de gemeente Groningen het nakijken.

Het Bidbook maakt nieuwsgierig. Een Floriade die als een vierkante lapjesdeken over de bestaande stad wordt uitgelegd. De ruime planmatige opzet van Almere maakt zoiets ook mogelijk. Tussen Almere Stad en Almere Haven, wordt gedeeltelijk over het Weerwater gevouwen, een nieuw groen stadshart ontworpen door Winnie Maas, gerealiseerd. Een vierkant, onderverdeeld in talloze gekleurde maar hoofdzakelijk groen getinte mozaiekjes.

Het is een aangenaam plaatje dat een grijs beeld van ruim 15 jaar geleden verdringt, toen het nieuwe stadshart van Almere nog zijn beslag moest krijgen en het Stadhuisplein en Weerwater nog monotoom en leeg in elkaar overvloeiden. Een beeld overgehouden uit de tijd dat ik bij het Grondbedrijf Almere werkte en regelmatig een wandeling maakte langs het Weerwater.

 

bron: site floriadealmere.nl

De Floriade 2022 brengt twee zeer interessante partijen bij elkaar. Flevoland, drooggelegd om als grootste Nederlands tuinbouwgebied te functioneren en in de loop van de jaren uitgegroeid tot de thuisbasis van een groot aantal innovatieve bedrijven uit de agri/foodsector en New Town Almere, aangewezen om de bevolkingsoverloop van de Noordelijke Randstad op te vangen. Waar de rest van Nederland in reactie op de recessie of krimp, woningbouwprogramma’s opschort of afblaast, bouwt Almere rustig verder. ‘Growing green cities’  is het thema van de Floriade 2022. De nieuwe wijk Almere Floriade is ontwerpen als een prototype Green City; als een plek die voedsel en energie produceert, die water zuivert, afval hergebruikt en misschien zelfs autarkisch zal zijn. Kortom een Living Lab.

 

bron site floriadealmere.nl

Een behoorlijk serieus thema dus. En ook zeer aansprekend in deze tijd.  Alhoewel de Floriade in Venlo ook wel inzoomt op duurzaamheid is dat uit de site van de huidige Floriade niet goed op te maken. Fun en Leisure lijken voorop te staan. Dat wordt nog eens onderstreept doordat de beheerders vol trots een nieuwbericht van CNN over de hoofdpagina van de site hebben geplaatst : ‘The horticultural expo, staged once every 10 years, showcases the world’s best flowers, plants, trees, fruits and vegetables. This is a once in a decade flower show so it’s even more spectacular than Keukenhof, and Keukenhof is already amazing.’

Groene en/of duurzame steden. Het thema is hot. De verwachting is dat rond het jaar 2050 tenminste 70% van de wereldbevolking op 2% van het oppervlakte woont. Hoog tijd dus om onze steden slimmer en groener te organiseren. Verschillende definities van duurzaam en groene stad duikelen op het internet over elkaar heen. Het is nog een concept in ontwikkeling. Ook verschijnen de eerste indexen van de meest duurzame of groene steden ter wereld. Een aantal namen zie je vaker in dergelijke lijstjes opduiken: Portland, Freiburg, Reijkjavik, Malmø, Curitiba (Brazilië), Bogota (Colombia) en Vancouver. Wie weet staat Almere daar over tien jaar ook wel bij.

Het kan in Almere. De verwachtingen zijn hoog gespannen.

 

Deel dit artikel:

Citydna. tags