Dinxperlo-Suderwick, dubbeldorp

01/05/2021

Dinxperlo is een bijzonder Achterhoeks dorp, want de grens loopt er dwars doorheen. De Heelweg scheidt Dinxperlo van het dorpje Suderwick op Duits grondgebied. Twee landen in één dorp, dat heeft zo zijn voordelen. De Nederlandse Jumbo en de Duitse Penny Markt liggen er gemoedelijk tegenover elkaar. Bij Bäckerei Gildhuis aan de Hellweg kun je al om 05.30 uur terecht voor vers brood. Je hoeft alleen maar de grens, dat wil zeggen de straat, over te steken. 

De Heelweg wordt vanuit de Nederlandse zijde verlicht. Dat is ook wel redelijk. Per slot van rekening is het grootste gedeelte van de weg nog Nederlands grondgebied. Pas bij het trottoir aan de overzijde begint Duitsland. Om niet te vergeten waar de grens precies ligt zijn op een aantal plekken een serie gele kruisjes aangebracht, om de exacte grens te markeren. De naambordjes veranderen ook mee. De Heelweg heet aan de overzijde Hellweg. Aan deze zijde typisch Duitse bouw. Geen twijfel mogelijk over waar je bent. 

Daar waar de Heelweg zich opsplitst in de Keupenstaat (NL) en de Sporkerstrasse (D) wordt de grens gemarkeerd door grenspaal 734, een relatief jong exemplaar dat bij lange na niet de geschiedenis van deze plek heeft meegemaakt. Maar die verhalen van de oorlogen van weleer tref je overal langs de Heelweg aan op grote panelen. Verhalen over hoe er gesmokkeld en gehandeld werd en hoe dit tweelingdorp de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan. 

Als Duitsland begin april besluit – op grond van toenemende coronabesmettingen in Nederland – de voorwaarden waaronder Nederlanders naar Duitsland mogen reizen, te verzwaren, is dat voor het tweelingdorp Dinxperlo en Suderwick wel een ding. Niet meer naar de Penny Markt en geen goedkope benzine? Gelukkig kan deze impasse pragmatisch worden opgelost getuige de Q&A die de gemeente Aalten op 13 april op haar site publiceert. Voor de inwoners van Dinxperlo kunnen uitzonderingen worden gemaakt. De overige inwoners van de gemeente Aalten moeten zich net als de rest van de Nederlanders maar aan de regels houden. Dus wij ook. Het lopen over het trottoir aan de Duitse zijde van de Heelweg is daarmee ineens een spannend illegaal uitstapje. 

Deel dit artikel:

Citydna. tags