De Tiger & Turtle van Duisburg

In Duisburg Zuid is nog maar enkele jaren geleden het terrein van de voormalige MHD Sudamin terrein ontdaan van opstal en installaties en omgevormd tot het Angerpark. Sinds 2011 is de voormalige halde, omgetoverd tot een groene hoekige berg en verfraaid met de landmark ‘Tiger & Turtle’. Het industriële karkas van de MHD is verdwenen. Er kwam een prachtig bijna industrieel aandoend staketsel voor terug.

Het Ruhrgebied heeft zoveel lagen en we zoeken deze keer bewust de rand van de stad op. Het kost enig doorzettingsvermogen om het Angerpark te vinden, pas op het allerlaatst is er enige bewegwijzering naar het park zelf. Maar wellicht is dat ook wel bewust zo geregeld, het Angerpark wekt eerder de indruk voor de omliggende buurt te zijn bestemd, dan bedoeld om bezoekers van buiten te lokken. Zo is er bijvoorbeeld geen parkeerterrein.

De sfeer is ontspannen. Op een bankje bij de toegang tot het park genieten twee mannen van de namiddagzon, kinderen klauteren buiten de gebaande paden om tegen de halde op en buurtbewoners laten er hun hond uit. Het is bijna al niet meer voor te stellen dat hier nog maar tien jaar geleden installaties stonden om zinkerts te verwerken, waaronder opslagsilo’s met zwavelzuur. Als je inzoomt met je camera op de landmark krijgt het ineens een heel andere dimensie. Dan zie je hoe deze installatie hier op haar plaats is en hoe nauw mens en machine verweven zijn en feitelijk ook niet meer los van elkaar kunnen worden gezien.

De belevenis van de Tiger & Turtle is groots. Des te meer zou je verwachten dat er enkele touringcars voor de ingang zouden staan. Maar niets van dat alles en dat maakt de setting  des te meer bijzonder. In het Ruhrgebied is de bewoners veel afgehaald. Eerst de schoonheid van het landschap,vervolgens het werk en raakte het gebied bezaaid met industriële verroeste karkassen. Nog steeds rijdt het gros van de toeristen met een grote boog om het Ruhrgebied heen. Slechts een klein percentage bezoekers (en bewoners) weet de ruwe schoonheid van het geschonden landschap en het industriële erfgoed te waarderen.

Hier op deze halde is een nieuw evenwicht gecreëerd. Gewoon een fijne plek om uit te waaien, te spelen of te genieten van het wijdse uitzicht. Geen lokkertje voor de toeristen compleet met toeristisch informatiepunt en al dies meer, maar wel een plek om als omwonende te verblijven en trots op te zijn.

 

Deel dit artikel:

Citydna. tags