Groenlo: onverwachte investeerders, roots spelen belangrijke rol

Wie zijn eigenlijk je investeerders? Nog niet zo lang geleden stonden ook middelgrote en kleine gemeenten op vakbeurzen om hun gemeente landelijk onder de aandacht te brengen. Maar wat als blijkt dat je belangrijke investeerders veel dichter bij huis zitten dan vermoed? Vorige week waren we met de GSRO te gast in Groenlo. De gemeente heeft de afgelopen paar jaar een aantal ingrepen gepleegd waaronder het investeren in het herstel van de vestigingswal. We krijgen een rondleiding door de stad.

Groenlo is een vestigingsstad en het  groot onderhoud en herstel van de omwalling is mede op verzoek van de inwoners door de gemeente opgepakt. Het was een kostbare ingreep en de gemeente hoopt dan ook dat deze investering zich economisch gaat terugverdienen. De tegenvraag die dat direct oproept is hoe je dat ‘terugverdienen’ moet berekenen? En kun je het succes van de investering alleen afzetten tegen economische baten en wiens baten zijn dat dan? Welzijn en welbevinden van de bevolking zijn net zo zeer van belang.

Stel dat het herstel van de vestigingswal er toe leidt dat de krimp minder snel gaat, omdat het plezieriger toeven is in Groenlo? Zo’n effect valt amper te meten, laat staan het economisch effect daarvan te becijferen. We weten bijvoorbeeld niet hoe snel de krimp zou zijn gegaan als de ingreep niet was gepleegd. Wat we wel weten is dat in een situatie van krimp historisch aantrekkelijke stadjes in de perifere gebieden meer kans  van slagen hebben bewoners vast te houden of zelfs nieuwe bewoners aan te trekken dan nabij gelegen gemeenschappen met een meer recente ontstaansgeschiedenis.

Tijdens de rondleiding werd een stortvloed aan informatie over ons uitgestrooid. Wat me vooral opviel tijdens de rondleiding van de gemeente zijn twee recente ondernemersinitiatieven die als ik de woorden van de gemeente juist heb geïnterpreteerd, vooral in de stad hebben geïnvesteerd omdat ze een emotionele binding voelen met Groenlo.

Ten eerste wordt in het centrum van Groenlo door een lokale vastgoedpartij een complex met versmarkt, horeca en cursusruimte gerealiseerd. Food is de rode draad dat alle activiteiten in het gebouw gaat verbinden. Geinteresseerde partijen hebben zich al gemeld. Het complex biedt een mooie kans op een stukje extra bedrijvigheid en verlevendiging van het centrum dat al hier en daar door leegstand wordt geplaagd.

De tweede kans is Villa Welgelegen gelegen aan de watergordel rondom Groenlo en vorig jaar nog genomineerd voor de serie ‘Afzichtelijk in de Achterhoek’ door lezers van de Gelderlander. Hier wordt door een ondernemer, met roots in Groenlo, maar tot voor kort nog woonachtig en werkzaam in het buitenland, een boothuis annex restaurant gerealiseerd. Kanoverhuur, fluisterboten, waterfietsen, zoiets, waardoor Groenlo ook vanaf het water kan worden ervaren en villa Welgelegen er weer spic en span gaat bijliggen.

In het geval dat de gemeente het grootschalige herstel van de omwalling niet had opgepakt, zouden deze investeerders dan ook zijn opgestaan? Daarop zou het antwoord misschien wel eens nee kunnen zijn geweest.

De foto’s zijn van twee jaar geleden. Tijdens de rondleiding schemerde het al en regende het behoorlijk. Twee jaar geleden was de GSRO ook te gast  in Groenlo. De geplaatste foto’s zijn toen gemaakt. 

 

 

Deel dit artikel:

Citydna. tags